background

Wednesday, May 11, 2011

Ikan Goreng ChinchuAn~

oLa reAdERs..~
oWh DEngaN gAtALnYE aRIni AKu NAK SharE ngN kORunK rESIpIE tuk AndA2 SUme YG mAsEy SINgLE miNGle..rESIpE pALiNG sImpLE..Ikan maSaK cHInchUAn..
HAh PENah DGR x?
ErM..
tAKpe..KoruNK tRY DUlu..
PAstU bILE dh jAdI..tU la MsAk cHinCHuAN..
HAhahA::Ley X?
NI RESIpe MAk AKu..buKAn RESIpe AKu.HEHehe..SEdAp?
OwwHH kONFirM..
okieh2...nOW..

baHAn2nYE : 
1. ikan la paling penting...tak kesah la korunk nak ikan ape pun yg korunk suke makan..org kate tuh " ikot selera lidah" ade xorg kate cmtu..tp aku kate ye..hehe
2. 1 biji bawang besar = yg besar kei yg kekecik xmen..=)
3. 4 ulas bawang putih = nape 4 ulas..?sebab ni resipe untuk single mingle k..
4. halia = korunk agak2 la k..amek siket tp xla siket beno..agak2 la..
5. 2 tangkai cili merah..= cili merah ni same la cili idup k
6. sejemput asam jawa = ala kire2 amek asam jawa tu siket2 je agak2.
7. 2/3 titik cuka kei..
8. n paling penting MINYAK..tak kesah la minyak murni ke pisau ke..sawit ke..asal bukan minyak petrol..

okei ,
cara2nye :

ikan tu korunk letak kunyit dulu n garam...budget2 nak goreng la ikan tuh..pastu bahan2 halia , bawang besar, bawang putih korunk hiris..kire nipis2 siket.kalo tebal2 xrase nnt bahannye..=) pandai je aku kan..hehe okieh2..pastu cili idop td korunk belah dua..
then, pas ikan siap digorengkan...korunk angkat n letak dalam pinggan...korunk tumis sume bahan2 yg korunk dh hiris tadi...temasuk cili idop...in de meantime korunk amek asam jawa tadi sediakan dgn air sume..dh siap korunk masukkan kat bahan2 yg sedang ditumis tu..then korunk letak 2/3 titik cuka td...okieh..dah siap cmtuh..korunk letak garam siket n serbuk perase kalo korunk nk..garam jgn banyak sgt..sebab td kite goreng ikan dah letak garam...laslty...masukkan ikan yg dh digoreng td..kaco sekali sume..& siap tuk di hidangkan..
so skg?
makanlaaaaa!~

selamat mencube yer resipe tuk single mingle~

No comments:

Post a Comment