background

Thursday, February 24, 2011

ORG utan kat sarawak..part bape e?..~

erm..memandangkan arini tade kelas..so aku cm rajin la nak update entry kat blog nie..
walopon isu UPM ngh hangat pasal budak2 ni buat rusuhan..malas plak aku kn amek port..
yela..masing2 ade pendapat masing2..ade otak nk berpikir..kate pelajar U..so pepandai la korunk sume..okeih dh stop pasal cite2 rusuhan nie..
aku nk cite pasal sarawak ritu..ase2 cm aku terstop kat ary ke3..ary aku berpanas...adui..pakaian dh meletop dh sekali korunk tawu aku g ane?aku g tgk org utan n buaye..hahaha!best aw korunk...walopon macam agak penat koz pnas sgt2..tp kitorg enjoy..evn dgn sesat2 mencarik jalan tp kitorunk smpai jugak akhirnye..hurm..
ni location 1 kat org utan..kalo korang ase nk g KUCHING...mai2 la singgah sini..rugi kalo xpergi..
aksi2 menarik yg sgt howt la aku ase..hehe:::

 :: ni aksi mase mule2 sampai...punyerla sonok..koz lame gak kitorg carik tmpat ni..hasil dr signboard ngn tye2 org..baru la sampai..so tuk arge student 1.50 ke 2 hengget aku x igtla..tp okei la..but then nk tgk org utan tu kna tugu kol 3..mase feeding tyme..mase sampai ni baru 1lebey cmtuh..memang jenuh ler menunggu...tp kitorg enjoy...walopon paneh nye...tuhan je tawu..korunk bile dh panas korunk konfirm ase letey sgt2..ngn ngntuk2 agy..tp...haha...tgu...bile dh dekat kol 3..hurm..segar bugar dh semuanye...so dis pic yg fairuz pegang ni adelah peringatan tuk sume..coz pic tu tunjuk serangan2 org utan kat visitors yg dtg..mite b happen kat kite..so kena bejage2..:::

 :::dis pic taken mase kitorg ase buhsan menunggu..kitorg rayau kat2 situ la..before dapat masuk ke feeding area..diorg tak bukak sume tempat..sebab tak nak kite kaco n diserang ngn org utan ni..so kat belakang kitorg ni tempat visitors nak tawu more about org utan yg ade kat taman org utan nie...::

 :::ok..dis tyme adelah b4 kitorg dapat enter de feeding area..well memang kena ade taklimat by the supercisor kat sini..so die terang kan risiko2 mite be tejadi kat kite sume..syarat2 n all yg penting utk kite tawu befor ekite enter..coz pnah ade pengunjung yg dh kena serang ngn org2 utan nie..penah jugak yg kena patuk ular akibat org utan baling ular tu kat diorg..so kit ekena berjage2..korunk2 pon pepandai la kan..takan nk bising2 pular ngn binatang2 liar..haish...walopon diorg ni kadang2 a bit manja..by the way..the important thing kate supervisor ni kite kena 5 meters far from the org utan..kena jage distance kite...if kite 1 meter far je dari org utan..so kite berhadapan dgn risiko yg luas tuk diserang..::=P

:::so olss...ni la org utan yg ade kat taman org utan di KUCHING...::::

 :::masey sempat tuk berposing ..kalo korunk nampak org2 utan tu ade kat belakang kitorng..hehehe:::
 :::dis pic one of de best pic yg dicapture...cantek kan..:::



at de end dalam kol 415 cmtu jugak kitorg dh kua dr tempat feeding tu..coz panas n letey n dah puas kot..sebab kat area tu kena senyap..so maybe kami takley kn senyap lame2..so kami kelua awal..tak mau kena serang...larissss.....:: =)

well..full stop tuk cite org utan dah..coz after dis kitorg bergerak ke JONG's crocodile..best ..n more adventures...hehehe..::tgu next entry kei...::bubye..

2 comments:

  1. mane cite g taman boye???? nak!!!!!!

    ReplyDelete
  2. hahahaha!incik fairuz sila update jugek..
    sebab sy nak link ke page kamu..
    haha!baru bak punyer relation...hahaha
    boye?ade..gamba kamu howt..wa sudah edit..!

    ReplyDelete